Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ulf Eriksson och Masako Ishida under Gällivarepremiären i helgen. Ulf vallar skidorna till Ishida och hela det japanska laget under OS-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ulf Eriksson och Masako Ishida under Gällivarepremiären i helgen. Ulf vallar skidorna till Ishida och hela det japanska laget under OS-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ulf Eriksson är det japanska vallateamet

Det finns stora vallateam och det finns små.
Ett av de minsta står Ulf Eriksson från Mora för. Han vallar skidorna åt det japanska landslaget hela OS-vintern.
– Det är ett stort jobb men jag har hjälp på några av tävlingarna och under OS, säger Ulf till Längd.se.

Ulf Eriksson har vallat Japans och Ishidas skidor förr. Här kan du läsa om när han vallade henne till seger på säsongsöppningen i Bruksvallarna i november 2016.

Nu har den japanska veteranen, Ishida fyllde nyligen 41 år, åter Mora-Ulf som vallare till OS-säsongen. Förra vintern blev hon elva på tremilen på VM. På meritlistan finns bland annat en femteplats på OS-tremilen 2010.

De senaste åren har Ulf varit en del av det svenska vallateamet där han var persolig vallare åt Maja Dahlqvist och Johan Häggström senaste säsongen. Tidigare har han även vallat åt bland annat Jens Burman.

I våras valde han att sluta i det svenska vallateamet och har sedan hoppat på att jobba för Japan igen. Han var på plats Olos, Finland häromveckan för förbereda världscupsäsongen men det blev också en tripp till Gällivare den gångna helgen.

– Planen nu var egentligen att vi skulle vara kvar i Finland och ha möjlighet till mer tester inför världscuppremiären. Nu var det några som ville tävla här i Gällivare så då blev det ändrade planer, säger Eriksson med ett leende, när vi träffar honom på Hellnerstadion på lördagskvällen.

Det är lite annorlunda förutsättningar för Ulf att valla för Japan än för Sverige. Nu har han inte någon stor vallalastbil att jobba i. Men han trivs att jobba med Ishida och de andra japanska åkarna. Att lyckas med vallningar med små resurser är förstås stimulerade.

– Jag får också hjälp av två andra svenska vallare under säsongen. Arne Eriksson och Erik Ersson kommer alternera att hjälpa mig vinterns tävlingar, berättar Eriksson innan han drar vidare och testar glid med Ishida inför söndagens fristilslopp där hon blev 13:e åkare.

På lördagens klassiska lopp i Gällivare var Ishida nia. Under den långa karriären har hon två tredjeplatser i världscupen. På tremilen i Trondheim 2009 och hon på för-OS i skitahlon i PyeongChang 2017. På OS 2010 var Ishida som sagt femma på tremilen. På VM är bästa placeringen sjundeplatsen på 10 kilometer skejt i Falun 2015.

Ishida har också med åkt med stor framgång i Visma Ski Classics. Hon har nio pallplatser inklusive segern i tuffa Reistadlöpet 2018. Ett lopp hon också blev tvåa i både 2017 och 2019.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...