Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Natalia Nepryaeva höll på att krascha strax före mål vid rullskid-VM i Italien på söndagen. Framför henne ser vi Linn Sömskar som tog guldet. FOTO: Jostein Olafsen

Natalia Nepryaeva höll på att krascha strax före mål vid rullskid-VM i Italien på söndagen. Framför henne ser vi Linn Sömskar som tog guldet. FOTO: Jostein Olafsen

Skandal med rullskidorna på VM i Italien

Det var stora problem med rullskidorna på den avslutande masstarten vid rullskid-VM i Italien. Nästan alla medaljkandidater fick problem med rullskidorna de fått tilldelade för VM-avslutningen.
Ryska esset Denis Spitsov ramlade tidigt i loppet medan hans landsmaninna Natalia Nepryaeva fick problem strax före mål under dagens masstartslopp. Problem hade också bland annat svenska åkaren Alfred Buskqvist.

– Spitsov föll tidigt i loppet. Han försvann rakt av vägen, men landade i gräset, så det var tur. Nerpyaeva höll på att gå på näsan när skidorna låste sig strax före mållinjen, berättar Patrik Fossum Kristoffersen, en av de norska åkarna, för langrenn.com

Han var en av de två norska idrottarna som i dagens 15 kilometer klassiker.

Banan var i stort sett den samma som sista etappen av Tour de Ski på vintern: Från botten av dalen i Val di Fiemme till toppen av den alpina backen Alpe Cermis. Just den branta monsterbacken hindrade någon från att bli allvarligt skadad, tror Kristoffersen.

– De flesta hade problem uppför då farten var låg. Om det hade hänt i början av loppet, i lätt terräng hade det kunnat gå mycket värre, säger han till Langrenn.com.

En annan norrman Amund Korsæth hade stora problem med sina skidor och kanske missade medalj. En av de svenska åkarna, Alfred Buskqvist, beskriver problemen så här på sitt Strava-konto:
”Ingen bra dag för rullskidleverantören idag. Tråkig dag för alla när väldigt många av rullskidorna skar ihop. Klarade mig fram till backen sen pajade första skidan en bit in i backen. Kom ytterligare 500 m innan nästa skida skar ihop. Bytte till en som inte funkade. Stakade på en skida i 300 m innan jag började springa istället. Fick ytterligare en ny med 700 m till mål.”

Norrmannen Kristoffersen berättar för langrenn.com att skidorna låste sig vid diagonalåkning. Rullskidorna är helt nya och tillverkade av ett nytt italienskt märke. Samma tillverkare har levererat skidorna till de tre andra loppen under VM i Val di Fiemme, men alla dessa lopp har varit i fri stil.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...