Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior.
Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten av en segdragen förkylning. Inför sitt första OS är dock Poromaa optimistisk.
– Jag tänker på medaljer. Jag hoppas och tror att jag har det som krävs att ta mig hela vägen, säger 20-åringen till Längd.se.

Vi träffar William Poromaa på längdlandslagets mediadag i Stockholm förra veckan. När vi pratade med honom i slutet på augusti, i samband med rullskidtävlingarna i Trollhättan, så kunde han rapportera om en mycket bra träningssommar med många fina kvitton.

Efter Trollhättan blev det dock ett hack i uppladdningen. En förkylning som inte ville ge sig gjorde att William missade landslagets tre veckor långa höghöjdsläger i Pyrenéerna.

– Det var en vanlig förkylning, men den var seg så det tog tid att bli av med den. Jag var dock aldrig riktigt sjuk, så det var skönt på så vis. Det är bara att hoppas att det inte tog för mycket. Jag är tillbaka bra i träning nu så jag tror det ska vara lugnt, berättar Poromaa och fortsätter;

– Det var skönt att vara kvar hemma när jag var lite osäker. Hade jag åkt ner kunde det blivit ännu sämre. Jag var valde att vara smart och stanna hemma.

Hur lång tid var du borta från träning?
– Det var lite till och från. Jag vilade inte konstant men totala tiden när det var fram och tillbaka var runt 25 dagar, berättar Poromaa.

Hur var ditt tålamod under den perioden?
– Det var svårt. När det är så oklart vad man har och det tar lång tid. Man tänker: ”är det bra” – ”är det dåligt”. Det var lite drygt men kan det vara ibland.

Men du hade en bra träningsperiod fram dit?
– Ja, herregud. Det har gått hur bra som helst. Det är nästa så man gått och väntat på att något ska hända. Det brukar ju alltid kunna bli någonting. Jag hoppas inte det här ska påverka något för vintern.

Hur skulle du utvärdera sommarträningen efter att du flyttade till Åsarna och där har tränat mycket med Jens (Burman)?
– Jättebra! Nu blev det ju som det blev i höst men sommaren var hur bra som helst. Jag har tagit jättestora kliv och är bättre än vad jag någonsin varit. Så det är klart att det varit lyckat och jag har mycket trivts bra.

Vad tänker du på när du tänker på OS?
– Jag tänker på medaljer. Jag kommer ju från ett VM där det gick väldigt bra. Det är klart att jag är ödmjuk inför att det sista steget är… att det kanske är ett av de största stegen jag måste ta. Jag hoppas och tror att jag har det som krävs att ta mig hela vägen.

Det du kände på VM gav självförtroende?
– Absolut! Kan jag tappa skidan och det blir sådär ändå (9:a på skiathlon-loppet) och att vara tre sekunder från medalj på stafetten. Vad är nästa steg? Jo, det är medalj, så det är dumt att tänka något annat.

OS inleds med skiathlon. Inspirerande?
– Ja, verkligen. Jag hoppas att jag kan komma dit och visa att det kan gå riktigt bra.

Att ser ut att bli riktigt kärv snö på OS. Vad tänker du kring det?
– Jag tror det är rätt bra. Det kan passa mitt sätt att handskas med valla. Jag är duktig att åka med lite fästvalla. När det är så där torr och kall snö brukar skidorna kunna spela ganska stor roll beroende på hur man väljer att använda vallan. Ur det perspektivet tror jag det ska kunna gynna mig ganska bra.

Senaste nyheterna

Team Ramudden blev totalvinnare i Visma Ski Classics lagtävling förra vintern. Nu jagas de av Lager 157 Ski Team och övriga lag när säsong XII startar i Orsa Grönklitt. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Sju svenska Pro Team i Visma Ski Classics

Om en dryg vecka drar Visma Ski Classics säsong XII igång. I år är premiären i Orsa Grönklitt och SVT och Vinterstudion sänder hela Pro Touren. Inför säsong XII är det hela sju svenska team av de 35 ...
Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen är förstås två av åkarna i Finlands trupp till världscupe i Davos. FOTO: Harald Steiner, GEPA Pictures/Bildbyrån.

Finlands trupp till världscupen i Davos

Finland skickar sju damer och sjud herrar till helgens världscuptävlingar i Davos, Schweiz. På lördag är det sprint i fri stil och på söndags distanslopp i fri stil över 10 och 15 kilometer.
Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...