Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Aukland med nya rullskidor som lanseras under namnet Aukland Legend. FOTO: Aukland Legend.

Anders Aukland med nya rullskidor som lanseras under namnet Aukland Legend. FOTO: Aukland Legend.

Bröderna Aukland lanserar egna rullskidor

Anders och Jörgen Aukland etablerar ett eget varumärke och fokuserar på att ta marknadsandelar med sina egna rullskidor.
– Vi har länge velat etablera något eget. Nu var det dags, säger Anders Aukland i ett pressmeddelande, om varumärket som har fått namnet Aukland Legend.

Bröderna Aukland har varit i längdskidmiljön i en mansålder. Anders, som debuterade i VM 1993, är ju fortfarande aktiv på högsta nivå trots att han fyller 50 nästa år.

Det förekommer inte i någon officiell rekordnotering, men det finns knappast någon i världen som har åkt längre på rullskidor än superveteranen från Tönsberg. Det bekräftar skidhistorikern Thor Gotaas.

– Jag kan inte hitta någon i historien som har varat längre på så hög nivå än Anders. Närmast är nog Maurilio De Zolt, men han gav upp när han var 43 år, säger Gotaas.

Jörgen Aukland var den som verkligen startade revolutionen med stakning på långloppen. Bland annat vann han fyra segrar i Marcialonga och två i Vasaloppet innan han lade skidorna på hyllan 2016.

Den erfarenhet bröderna har skaffat har de nu använt för att utveckla en helt nya rullskidor i samarbete med den erfarna tillverkaren, Swenor.

– Therese (Johaug) har sina kläder och kosmetika, medan Petter (Northug) har klarat sig bra med sina glasögon. Vi fick satsa på något vi verkligen brinner för och kan, säger Jörgen Aukland om de nya rullskidorna.

Bröderna har varit nära involverade i hela processen, både när det gäller produktutveckling, materialval och själva märket.

– Det har varit otroligt spännande att lära sig bygga ett varumärke, utveckla en webbshop och lösa logistik. Vi kan lugnt konstatera att datorkunskapen fått ett lyft, säger Anders Aukland.

I somras berättade vi om de nya rullskidorna som kunde ses på åkarna i Team Ragde Charge under en träningssamling de hade. Då var Jörgen Aukland är lite hemlighetsfull kring rullskidan men sa så här:
– Det är en ny produkt som är på gång. Vi försöker optimera en rullskida för stakning. Då är det är bra att ha de bästa åkarna som testpiloter.

Förutom rullskidorna så lanserar bröderna Aukland en ny medlemsportal där kunderna bjuds in till rullskidkurser och resor de arrangerar.

– Vi har alltid varit intresserade över att dela vår kunskap, men nu kan vi äntligen sätta in det i ett system, säger Jörgen Aukland som inte utesluter att fler produkter kommer med tiden.

– I första hand fokuserar vi på rullskidor och merchandise, men vi har planer på att utveckla varumärket ytterligare, avslutar bröderna.

Här är bröderna Auklands nya rullskida som ska vara anpassad för stakning. FOTO: Aukland Legend.Här är bröderna Auklands nya rullskida som ska vara anpassad för stakning. FOTO: Aukland Legend.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...